13/4: Songkran, den blöta dagen. (15 april 2015)

          
            KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT FÖRSTORA DEM! Sedan "ctrl samt +"
                                                     Hos oss på BTV 2.            

 Vår lilla duva, "Friendly Dove" har nu för andra gången lagt sig att ruva.
Kottepalmen 12 o 13/4 utvecklas från lena fina blad, till hårda och stickiga.
Följer utveckling, varje dag. Khun Njap hjälper sin vän. Barbro redo för-->
--> Songkran, även jag.    Hundratals kilo isblock i poolen sänkte tempen -->
från 32 till 31 grader.    Långt kast med isblock av Andreas.Tommy o rullebör.
Sista bitarna skall också i - Sedan alla vi andra färdiga för vattenkrig.
 
 
Rakel kyler av sig,  så även Kim, o Marianne på väg. Ölen står på avkylning.
-----------------------------------------------------------------------------
Först två intressanta företeelser. Vår lilla duva har för andra gången lagt sig
att ruva i samma lilla obetydliga bo i en klyka i vårt Plumeriaträd.
Vi följer henne med stort intresse. Hon tycks känna igen oss och
verkar trygg, trotts att vi hänger våra orchidèer för bevattning alldeles under
henne. När jag fotograferar, även med blixt bekommer det henne inte.
Hennes första kull, två ungar, som har kunnat följas på tidigare bloggar,
gick det bra för, och har lämnat oss.
 
Kottepalmen, som vi har följt från tidigare avsnitt och kommer att följa i
kommande avsnitt också, är väldigt speciell i sin växtlighet. Tyvärr missade
jag de första dagarna, när bladen började växa ut, från mitten av palmen.
Mitt inne börjar det dyka upp små fjuniga, mjuka och lena utväxter. 
Under några få dagar spirar dessa växter och blir allt kraftigare och styvare
för att till slut bli hårda och stickiga blad.
 
I söndags, den 12/4 körde vi en runda och var på väg att passera vår tisdag 
och torsdags, marknadsplats. Det visade sig att det var full kommers där.
Vi stannade till och passa på att inhandla diverse frukt och grönt. Det blev
en hel del. T.ex. potatis, morötter, sallad, lök, tomater och en cantadou-melon.
Inne bland stånden träffade vi på vår trädgårdsskötare, Khun Njap, som
hjälpte sin kvinna med tillagning av en sorts små, söta "kakor". Hon är
numera alltid fint sminkad och blir väldigt glad när jag påpekar, hur fin hon är.
Hon är faktiskt den enda av torgmadammerna som är så fint sminkad.
Khun Njap har lovat att fixa och plantera en jasminbuske och ett limeträd i
två stora krukor, som vi gemensamt varit och köpt och han kört hem på sin
flakmotorcykel.
Han hade uppmärksammat att det såldes jasminbuskar på marknaden,
så han tog oss dit och hjälpte oss att köpa fyra stycken till ett bra "thaipris".
När vi gick förbi ett stånd som sålde mango, stannade han till och köpte fyra
stycken som han förärade oss i Songkran-present.
 
Nu kommer vi till den stora händelsen: Det thailändska nyåret "Songkran",
som firas från den 13 april och ofta i tre dagar. Förr om åren, har vi åkt ner till
stan och sprutat och blivit besprutade med vatten tills vi blivit genomblöta.
I år bestämde vi oss, få kvarvarande, här på området att fira Songkran i och
invid poolen. En av initiativtagarna, Kim, beställde ett lass isblock, som vi
kastade i poolen, sedan hoppade vi alla i för att svalka oss - trodde vi.
Temperaturen sjönk ca: en (1) grad. Flera av oss hade vattenpistoler vi sköt
med.
Efter mindre än en halvtimme fans bara småbitar av isblocken kvar.
Vi som deltog var: Kim, Marianne och Tommy, Andreas, Rakel och Stig med
två av deras besökare samt Barbro och jag.
Några till, boende på området kunde ha kommit, men uteblev.
 
Igår, den 14/4 körde vi till Bo och Iris, som bor på Noble House 2 - en
halvtimmas väg fån oss. Därifrån körde vi till "Anki´s" restaurang som ligger i
närheten. Iris, Barbro och jag åt en jättegod kebabtallrik, medan Bo åt fisk.
Efter maten körde vi hem till dem, för kaffe och kaka. Mycket trevligt prat, då
går tiden fort. Klockan hade passerat 22:00 innan vi tog adjö med stora
kramen och lycka till med den, för oss, snart föregående hemresan den 20/4.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0